lördag 23 juni 2012

How to make the perfect beer can chicken ?

Sondtrack: All N My Grill - Missy Elliot

Grillsäsongen har inte riktigt gått igång som den brukar, mycket p.g.a. allt regn vi haft i Juni, men i torsdags bjöd vi min kusin och hennes familj på spareribs, samma recept som ni hittar i

http://bellothewhippet.blogspot.se/2011/06/midsommar.html

och igår kväll var det dax att fila lite på mina beer can chicken färdigheter.



Beer can chicken är en favorit. Grillen rymmer lätt 3 - 5 kycklingar, vilket passar bra om man har många matgäster. Kyckling finns också i alla prislägen, alt från 30-40 Kr styck uppåt.
Som alltid så finns det kvalitetsskillnader i råvarorna - igår använde jag min favoritkyckling (kan man säga så?) - en rejäl 2,2 kg ekologisk kravmärkt Bosarpkyckling http://www.bosarpkyckling.se/index.htm

För att hålla extra bra koll på hygienen, blandar jag ingredienser innan jag börjar hantera kycklingen.

Grund ingredienserna är:

Gourmet salt
Färskmald peppar
Citron
Lagerblad

Färska kryddor enligt smak och tillgång, vi hade igår

Fransk Dragon
Basilika
Persilja
Oregano
Andra lämplig kryddor är t.ex. rosmarin o timjan.





Riv av en näve Oregano, Basilika och Dragon. Riv sönder och blanda kryddorna i en skål.
Riv av en näve med persilja (fungerar egentligen ännu bättre med rosmarin), riv i bitar och lägg i en annan skål.

Ta ur kycklingen, skölj av den och torka av den med papper.
Rubba insidan med salt

Lossa sedan, försiktigt med fingrarna, skinnet från kycklingen. Skinnet uppe vid ryggen kan sitta fast, men skapa åtminstone två 'fickor' på sidorna som når upp till vingen.
Ta kryddblandingen (dragon, basilika och oregano) och fördela kryddorna mellan skinnet och köttet.

Rubba sedan utsidan av köttet med salt och färskmald svartpeppar.



Sen är det dax att placera två halva citroner, ett par lagerblad och persilja (eller rosmarin)  inne i kycklingen.


Ta en 33 cl öl, öppna, ta en rejäl klunk, slå ett extra hål i toppen av burken.
Lägg i tre skivade vitlöksklyftor i ölburken.

Sätt kycklingen att sitta på ölburken i en 'droppform',

Nu är det dax att värma grillen till Medium (ca 225- 235 C) och beräkna grilltiden. Jag har hittat en tumregel som säger 18 minuter per lbs. kyckling. Vår 2,2 kg kyckling skall alltså grillas 1,5 timmar. Alternativ kan ni använda kötttermometer och då skall temperaturen nå över 77 C.




 Placera kycklingen i mitten på grillen - se till att den står stadigt. Försök undvika mycket stark värme direkt under droppformen, jag kan hålla temperaturen i grillen med enbart sidobrännarna.

 Nu får ni öppna nästa burk öl =).Häll öl i droppformen så att botten täcks, gör vad du vill med resten ...



Jag använde BBQ Delights Smokebox med äppelpellets - inte nödvändigt men det ger lite extra. Det finns en massa trevliga grilltillbehör på http://www.grillhouse.se/

Under tiden så passade lillhusse /A på att göra ett av våra favorittillbehör, ett recept vi fått av nämda kusin.
Baconlindade, blåmögelostfyllda champinjoner.

Ta bort foten av champinjonen, fyll den med en favoritost, och linda runt en lagom liten bacon skiva.


Bello håller koll på lillehusse /A



Gör små formar av alumiumfolie och placera högt upp i grillen, ca 45-60 minuter, eller tills ni har en lagom krispig bacon


Till detta serverade vi enbart en coleslaw.

PS. kom ihåg att ta bort ölburken ur kycklingen innan servering. DS

supergott

/t


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar