tisdag 24 juli 2012

Härliga Härjedalen

Soundtrack: Om jag vore snickare - Andreas Grega

Efter Kuusamo bär det iväg till Lofsdalen än en gång. Hojar, grill(ar), snickarverktyg och fiskeredskap - allt är med.



Här är ett stycke ur en dikt på ett Lofsdalskt (?)  liknande mål att grunna på (nedtecknat 1921):


"Byarbônna hörs tôlô wäljt utmâ tjônna,
ä otrötne ô frukte aljti för bjônna,"

Grannen har fotat 14 olika björnar enbart iår !

När vi fiskat nere vid bäcken så har vi hört något stort röra sig i buskagen på andra sidan bäcken och på 'vår' sida av bäcken trampade jag i något färskt, mjukt (just det !)  som inte var från hund eller ren, tror inte det var älg heller ...... Nåja, dom som bor här har hästar i hagen och säger att så länge du inte överraskar björn (typ 'se till att dom hör dig') är det ingen fara - jag kanske skall tillägga att dom livnär sig på turism, våra grannar alltså, som säger att det inte är någon fara ...






Bello fick träffa på häst för första gången i sitt liv. Det var väääldigt spännande för Bello, men till slut fick herrarna kontakt. (tyvärr är bilden inte skarp, men situationen är fantastisk)



Bello verkar tänka "Oj, det var en väldigt stor      häst"



Även här blev det lite byggande - en ny vedbod - eller vad det nu kan heta där man lägger färsk upphuggen ved för att torka.

Jag hade god hjälp av lillhussarna, här /A som målar stommen.







Om norra Finland har mygg, så det räcker och blir över, så gäller det knott i Lofsdalen. Direkt det blev vindstilla, jag menar inom några sekunder, så var det outhärdligt t.o.m. för dom lokala - vi hade vindstilla dom två första dagarna vi var där. Det var mycket nära att vi packade och drog vidare.

Alla knep testades, Bello ser inte glad ut eftersom han inte hade knott problem runt huvudet, dom åt honom röd och blodig i ljumskarna ..... som tur var försvann alla röda svullnader efter några timmar inomhus.


Trots alla knott fick vi jobbet gjort



Nu skall det bara fyllas ...

/t


1 kommentar:

  1. Men så fint att Bello också har en knott-hatt och vad söt han är i den. =)

    Och hästen, den var verkligen stor.. både här och där. =)

    SvaraRadera