lördag 2 juli 2011

Maglia Nera - TdF



Då har TdF börjat.


Contamidor är storfavorit nu när bröderna Schleck ser svaga ut. Fransmännen tog vid där italienarna slutade - och buade ut Contamidor vid presentationen. Det tragikomiska är att Riis, som själv erkänt att han var dopad när han vann TdF, tycker synd om sin cyklist, "there's something rotten in the state of Denmark". Undrar hur länge detta håller - när skall sportdirektörer och UCI fatta att vi som gillar cykel inte gillar doping. Vi gillar en fantastisk prestation, vi gillar bergs etapper, vi gillar när nån är starkast uppför - men om en och samma kille 'sprätter till' och dessutom är totalt oberörd när han cyklar ifrån allt och alla, dag efter dag - då är det ganska arrogant att försöka få oss cykelintresserade att tro att allt är rent.


Nåja, cykling är en fantasisk motionärssport i alla fall, så pass kul så att det får en lönnfet medelålders man att ställa upp på bild i svartrosa lycra, frigolithatt och skyddsglasögon. Tröjan är lite speciell – med en fin historia.


Alla stora cykellopp har en ledartröja, rosa för Girot och gul för TdF, sen finns olika färger på ’ledartröjor’ för t.ex. bäste bergscyklist, bästa sprinter osv.1946 bestämde man i Girot att introducera Maglia Nera – den svarta tröjan – för den som var sist i klungan.
Det här med att vara sist kom att visa sig vara en konstform i sig
Jag är osäker på hur det var på 40-talet, men idag så har varje etapp en maxtid som beräknas som ett procentuellt påslag på segrartiden. Om kan kommer in senare än maxtiden så är racet slut – man får inte komma till start nästa dag. Luigi Malabrocca ’vann’ Maglia Nera 1946. Året därpå blev det faktiskt en tävling mellan honom och Sante Carollo om vem som skulle vinna denna ’ära’. Historien förtäljer att striden var så pass intensiv så att herrarna gömde sig i lador och  lokala serveringar för att tävlings kommissarien inte skulle hitta dom och kunna stänga av dom för medveten ’maskning’. Om det fanns maxtid på 40-talet så måste detta ha varit spännande eftersom de samtidigt skulle hålla koll på att inte överskida maxtiden. 

Visst är det befriande för oss ängsliga nordbor att se hur det vi kanske är mest rädd för av allt - att var sämst - i Italien gjordes till något att vara stolt över. Jag har svårt att se en Maglia Nera i skidtouren t.ex.

Aldo Bini vann Magila Nera 1948. Han hade bruten hand och kunde i bergen inte cykla eftersom han inte kunde greppa styret – så han gick upp och sköt på cykeln. Han var värd en tröja.
Nåja, nu till min tröja. Sista året som Maglia Nera fanns med i Girot var 1951 och då vann Giovanni Pinarello. Efter att ha slutade med sin professionella cykel karriär så började han bygga cyklar i Treviso. Två gamla Pinarello hojar berikar min garageflora – en från 1997 och den jag cyklar mest med är från 2003.


Ser fram emot några mil imorgon

/t

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar