torsdag 28 juli 2011

Valpkurs

Bello har varit på valpkurs med Helena Björk, eller vi kanske skall säga att vi har varit på kurs tillsammans, en hel del goda tips fick också vi på hur vi skall göra för att Bello skall ha en chans att förstå vad vi vill.

Men först - varför Helena Björk? 

Dels för att hon bor ganska nära oss men främst för att hennes idéer om hundträning som hon har på sin websida passar bra in i den modell (förstärka positivt beteende) som vi vill försöka följa. 

Var det bra ?

Jo, det var bra både för oss och för Bello. Helena är mycket erfaren och lugn pedagog. Hade konkreta råd och tips som också fungerade. 



En av det svåraste övningarna var nog att få Bellos fokus att stanna på oss när andra valpar gick förbi. Det var bra praktiska övningar och jag tror att Bello förstod under kursen att man inte får hälsa på alla, och det har varit lättare att hantera hundmöten efter kursen - ibland går det t.o.m felfritt.

Bello är ju en whippet och är en äkta 'counter surfer'. Ett praktiskt råd som vi fick var att belöna passivitet. Detta har fungerat bra när vi äter - Bello hoppar inte längre, men cirklar runt alla vid matbordet en stund innan han stannar bredvid storhusse. Det är nästan komiskt att se hur han tittar, sen sätter sig, sen bjuder vacker tass för att till sist, mycket motvilligt, sakta sakta glida ner i liggande ställning. När jag ser att han slappnar av lite grann så kan en godbit landa inom räckhåll. Det är det enda sättet han kan få vår mat.

Men, det hjälper ju inte mot alla stölderna .... vänder man ryggen mot så är han snabb att ta en macka, osten eller nåt annat från bordet.
Sammanfattningsvis - vi tycker nog att vi kan rekommendera Helenas kurser, hon kommer också ut med en bok om hundinlärning som jag tror blir läsvärd. Vi har fått några avsnitt som kursmaterial och jag tycker det ser bra ut.

/t

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar