fredag 20 maj 2011

Träning

Ingen av oss i familjen har ju någon erfarenhet av hundträning, så vår vana trogen så har vi läst en hel del, både på webben och böcker, har förstås inte heller kunnat undgå alla TV program

 ...... ingen nämnd, ingen glömd.....

Slutsatsen är väl att det finns många sätt att få en 'lydig' hund - men jag har nog fastnat för en tanken som väl är allmängiltig både för oss människor och kanske också för hundar -endera kan vi försöka träna in gott beteende eller så kan vi försöka träna bort negativt beteende.


Whippet skall ju vara en känslig ras som inte svarar väl på repressiv träning, så vi har valt att försöka med det första alternativet - träna in gott beteende. Vi vill försöka använda klicker för att förstärka ett gott beteende. Så hur har det gått?

Som jag skrev tidigare i bloggen så försökte vi börja med att hitta belöningar som Bello gillar, förutom hundgodis, och har väl hittat några lek-alternativ.

Sen som nästa steg har vi försökt göra Bello klicker medveten - alltså medveten om att när husse eller matte klickar så får Bello en belöning.

Vi har försökt med detta i några övningar.

Kontakt:
Vi vill att Bello skall ta kontakt med oss, och hålla den. Så vi har vid några lugna tillfällen satt oss och väntat tills Bello tittat på oss (den som just då tränar detta). När han tittat så har vi klickat, och plockat fram belöningen. Det har gått ganska bra. Han verkar komma ihåg övningen lättare och lättare för varje gång, och vi försöker nu  lägga på ett kommando på detta, och vi tänkte använda 'Bello' som kommando för kontakt.

Återkall:
Konstigt nog så är en av Bellos favorit lekar med /S att sitta uppe på tomten, låta /S springa iväg. När /S stannar upp och vänder sig om så springer han fram till /S som låter honom leka med hennes hår - höjden av lycka verkar Bello tycka. /S började med att klicka när han kom fram, sen har hon nu försökt tajma 'Kom' precis när Bello sätter fart.

Summering av dom två övningarna är att han börjat i lite större utsträckning lystra till sitt namn och kommer faktiskt fram (eller tillbaka) till oss ibland på kommando.

Gå fint:
Lite koppel träning med promenader där klicket och belöningen kommer när han går på vänster sida har vi hunnit träna. Inget kommando än, men det kommer kanske.

Vad annat har vi försökt med:
Klara av att vara ensam hemma fungerar ganska bra. Vi har testat någon timme utan varken söndertuggade möbler eller annat ofog. Han har sovit i sin bur och varken reagerat när vi gått eller kommit.
När jag har gått ner med sopor eller hämtat tidningen på morgonen har Bello fått följa med utan koppel, och han har följt mig utan problem.

Det om det - Helg!!



/t

3 kommentarer:

  1. Vilken mysig bild den första!

    SvaraRadera
  2. vad duktiga ni är med Bello :-) och kul att ni satsar på träning med klicker. Tack för bilderna S skickade de var jättefina

    SvaraRadera
  3. söööötis!!!!!!!:-)))

    SvaraRadera